Jeg har nok Danmarks længste CV indenfor cykeltrafik. Det tog for alvor fart med det 4 årige projekt Odense – Danmarks Nationale Cykelby, som siden blev fulgt af mange EU projekter og rigtig mange andre cykelprojekter i Fredericia, Odense og andre byer i ind- og udland. Og det virker – med det rigtige mix af tiltag stiger cykeltrafikken og cykelulykkerne falder. Cyklisterne bliver mere tilfredse, så det forankres i nye faste vaner.

Jeg har været med til at eksperimentere og udvikle mange nye gode og sikre løsninger for cyklisterne, og jeg har deltaget i arbejdet med vejregler, håndbøger, kurser og anbefalinger for cykelinfrastruktur. Min uddannelse indeholder også anlægsteknik, som sammen med rigtig mange års erfaringer gør, at jeg kan få den bedste dialog med de projekterende og de driftsansvarlige.

Det handler om at skabe markante forbedringer og gøre det over rigtig mange år. Cykeltrafikken skal ikke kun være en konkurrent til den kollektive trafik – der skal flyttes korte bilture over på cyklen. Cyklen kan i den grad medvirke til en bedre sundhed, et bedre klima og bedre byer.

Jeg har en kreativ vinkel på opgaverne, som betyder, at jeg gerne revurderer og nyudvikler løsningerne. Mit faglige netværk er meget stort, og hvad jeg ikke selv har, det finder jeg. Jeg sikrer, at der er bund i hver en detalje, økonomisk, juridisk, teknisk, og at tidsplanen kommer til at holde.

Jeg vil kunne bidrage til f.eks.:
  • Konceptudvikling
  • Politisk indstilling
  • Ansøgning om eksterne midler
  • Skitseprojekt
  • Dialog med projekterende, drift og kommunikation
  • Borgermøder
  • Evaluering og afrapportering


Her er mine primære referencer indenfor cykeltrafik:

Cyklisternes By – programleder

Ansvarlig for udvikling af byens stinet, herunder cykelstier, SuperCykelstier, rekreative ruter, sikre skoleveje mv. Varetog alle opgaver med planlægning af cykelparkering og cykelcentre. Planlagde og koordinerede udførelsen af over 25 forskellige cykelkampagner og markedsføringstiltag. Sikrede at alle delprojekter blev evalueret og formidlet og at der til stadighed var fokus på målopfølgelsen.

Blandt de større cykelprojekter kan nævnes:

  • SuperCykelstier på Sdr. Boulevard og Faaborgvej
  • Cykelstier på Havnegade
  • SuperCykelsti ved Dalum Papir
  • SuperCykelstier på Hjallesevej, Odensevej og Svendborgvej
  • Stitunnel under Bladstrupvej
  • Cykelstier på Fjordsgade og Østerbro
  • SuperCykelsti med stitunnel under Niels Bohrs Allé
  • SuperCykelsti langs Falen
  • Byens Bro over jernbaneterrænnet
  • Odins Bro med SuperCykelsti

Odense Kommune 1990 – 2007 & 2013 – 2024

Kvalitetssikring af cykelprojekter – projektleder

Igennem 8 årlige versioner er der opbygget en omfattende kvalitetsmanual for cykelprojekter i Odense Kommune. Manualen lægger et højere kvalitetsniveau end vejreglerne og sikrer, at alle anlægsprojekter i Odense altid baseres på den bedst mulige kvalitet i forhold til cykelglæde, sikkerhed og driftsoptimering.

Odense Kommune 2015 – 2024

Cykelhandlingsplan for Odense 2015 – 18

Odense Kommune vedtog en ny ambitiøs cykelhandlingsplan for årene 2015 til 2018. Målet var at 25% af alle ture som odenseanere foretager, skulle foregå på cykel – på sigt skulle det tal helt op på 30%.

Cykelhandlingsplanen bestod af 24 forskellige projekter, der dækkede over alt lige fra udbygning af cykelstinettet, til cykelservice og forskellige kampagner og events. Alt sammen skulle gøre det ekstra attraktivt at være cyklist i Odense.

Odense Kommune 2014

Fredericia Cykelby – projektleder

Projektet skulle med et budget på 34 mio. kr. etablere et markant cykelbyprojekt bestående af 6 hovedelementer:

  • Etablering af cykelstier
  • Cykelparkering og cykelservice
  • Virksomheder – idékatalog og cykelkampagner
  • Skoler – trafikpolitik og cykelkampagner
  • Seniorer
  • Små børn

De første 3 år var der en 12 % stigning i cykeltrafikken.

Fredericia Kommune 2010 – 2013

Cykelprojekt i Johannesburg, Sydafrika – cykelekspert

I samarbejde med City of Johannesburg blev der i første omgang gennemført et pre-feasibility studie omkring potentielle cykelprojekter, der vil kunne implementeres succesfuldt i Johannesburg. Der blev gennemført feltstudier, møder med nøgleinteressenter og 2 større workshops om cykeltrafik i Johannesburg. Projektet var finansieret af Verdensbanken.

Troels Andersen Trafikplanlægning for COWI A/S, 2012 – 2013

Bike the Track – Track the Bike – projektleder

EU støttede projektet, der sigtede mod at få flere til at cykle. Grundprincippet byggede på 3 teknologier udviklet af Fredericia Cykelby: trådløs registrering af chips på cyklerne, registrering med app ved hjælp af GPS og registrering ved indtastning i central database. Der blev gennemført 14 store events i 7 lande med sigte på at aktivere skolebørn og forældre på deres fritidsture.

Fredericia Kommune 2012 – 2015

Middelfart Cykelby – cykelekspert

Udformning af en ansøgning for implementering af 20 cykelfremmende tiltag med henblik på at opnå støtte fra Cykelpuljen.

Troels Andersen Trafikplanlægning 2013

Cykelprojekt i Guangzhou, Kina – cykelekspert

For ITDP blev der udarbejdet skitseforslag til cykelinfrastruktur og cykelparkering i Guangzhou. Hensigten var, at pilotprojektet skulle implementeres og efterfølgende opskaleres til hele byen med over 15 mio. indbyggere. Projektet bliver også videreført i andre kinesiske byer og indeholder desuden bycykler og markedsføring.

Troels Andersen Trafikplanlægning for ITDP China, 2010 – 2011

Idékatalog for cykeltrafik – formand

Formand for arbejdsgruppen, som med støtte fra cykelpuljen udarbejdede et nyt idékatalog for cykeltrafik på dansk og engelsk som best practice guide for fremme af sikker cykeltrafik. Rapporten omfattede desuden studier i New York. Ved udarbejdelse af 3. udgave leverede jeg 40 artikler til hjemmesiden.

Cycling Embassy of Denmark, 2012 & 2018

Cykelsuperstier i hovedstadsområdet – cykelekspert

22 kommuner i hovedstadsområdet samarbejdede om et ambitiøst projekt for højklassede cykelruter, der skal stimulere til mere langturspendling på cykel. Albertslundruten blev detailprojekteret med henblik på at blive implementeret som den første cykelsupersti. Branding og markedsføring af konceptet var en del af det samlede projekt.

Fredericia Kommune for COWI A/S, 2010

Cykelhandlingsplan for Silkeborg Kommune – cykelekspert

Der blev udarbejdet et forslag til cykelhandlingsplan for Silkeborg Kommune, der omfattede en bred vifte af initiativer.

Troels Andersen Trafikplanlægning for Silkeborg Kommune, 2010

Cykelruter i Oslo – dansk cykelekspert

Cykelprojektet ved Aker Brygge skulle skabe nye sikre og attraktive forbindelser for cyklisterne. Deltagelse som dansk cykelekspert i workshop med interessenterne.

Troels Andersen Trafikplanlægning for COWI Norge, 2010

Cykelstivejvisning i Aarhus – projektleder

Færdiggørelse af stivejvisning for 2 stiruter i Aarhus Kommune.

Troels Andersen Trafikplanlægning for Aarhus Kommune, 2010

PRESTO – dansk cykelekspert

Deltagelse som cykelekspert i EU projektet PRESTO med byerne Bremen, Grenoble, Tczew, Venedig og Zagreb.

Troels Andersen Trafikplanlægning for ECF, 2010

Bycykelkonkurrencen 2009 – rådgiver

Rådgiver for dommerkomiteen i CPH Bike-Share Competition

COWI A/S for Københavns Kommune, 2009

Evaluering af cykelstiprojekter i København – projektleder

Projektet indeholder en besigtigelse og en evaluering af de senere års cykelstiprojekter med henblik på en intern workshop og et notat med et scoreskema for fremtidige cykelfremmende projekter.

COWI A/S for Københavns Kommune, 2009 – 2010

Aarhus Cykelby, cykelprojekter – projektleder
  • Gennemførelse af en samlet registrering, analyse og plan for cykelparkering i Aarhus.
  • Færdigbearbejdning af en plan for cykelstivejvisning i Aarhus.
  • Evaluering af et advarselssystem for cyklister ved højresvingende lastbiler.
  • Evaluering af et alternativ for stibomme.

COWI A/S for Aarhus Kommune, 2009 – 2010

Cykelpuljeansøgninger – projektleder

Udarbejdelse af færdige ansøgninger til den nationale cykelpulje. Projektforslagene skulle være kreative, ambitiøse og realistiske, samtidig med at de skulle harmonere med kommunernes planlægning og politiske ambitioner. Alle ansøgninger opnåede støtte og omfattede projektstøtte på samlet 17,8 mio. kr.

COWI A/S for Kolding, Esbjerg, Ballerup og Århus Kommuner samt delvist Svendborg og Silkeborg Kommuner, 2009

Ballerup Cykelby – projektleder

Udarbejdelse af en registrering og plan for stinettet og stivejvisningen i Ballerup. Opgaven omfattede desuden udvikling af et koncept for en cykelkampagne, et koncept for stationscykler og cykelcoaching for medarbejderne.

COWI A/S for Ballerup Kommune, 2009 – 2010

Bycykler i Odense – projektleder

I forbindelse med kommunens forhandlinger om et koncept for bycykler blev der opstillet en analyse og anbefalinger for en konkret løsning i Odense, der relaterede sig til Trafik- og Mobilitetsplanen.

COWI A/S for Odense Kommune, 2009

Cykelstrategi for Mexico City – cykelekspert

Projektet vedrørte design af en cykelmasterplan for Mexico City. Planen indeholdt mål om etablering af 350 km cykelstinet og et stort antal kampagne- og imagefremmende aktiviteter. Jeg var tilknyttet cykelekspert inden for opstilling af et netværk, designstandarder og rådgivning inden for implementering i et rådgivningsteam etableret af Gehl Architects. Opgaven blev gennemført i nært samarbejde med byens planlæggere og Mexico Universitet.

COWI A/S for Gehl Architects A/S, 2008 – 2009

Koncept for Nordiske Cykelbyer

Opstart og udvikling af konsortium for Interregprojektet Nordiske Cykelbyer i samarbejde med Cogita. Projektet omfattede 11 byer og fik siden accept fra EU. Tilsvarende koncept blev udviklet og gennemført for projektet Cykler uden grænser.

TTS A/S, 2008

Udbud af bycykler i København og Frederiksberg – cykelekspert

København og Frederiksberg Kommuner ønskede et nyt bycykelsystem, hvor kvaliteten af cyklerne og det samlede system blev markant forbedret. Serviceniveauet skulle løftes og systemet skulle integreres med den kollektive trafik. Jeg var ekspert i forhold til opsamling af udenlandske erfaringer og opstilling af udbudskrav.

COWI A/S for Københavns og Frederiksberg Kommuner, 2008 – 2009

Odense, Danmarks Nationale Cykelby – projektleder

Odense Kommune gennemførte et ambitiøst statsstøttet cykelprojekt for at skabe en national cykelby til inspiration for andre. Projektet indeholdt 50 delprojekter med udvikling og implementering af nye typer infrastruktur såsom grønne bølger for cyklister, cykelparkeringscentre, vedligeholdelsesprojekter samt kampagne- og imageaktiviteter. Projektets resultater viste en stigning i cykeltrafikken på 20 % samtidig med et fald i cykelulykkerne på 20 %. Nytteværdibetragtning gav en tilbagebetalingstid på ca. 2 år. Resultaterne er internationalt kendte.

Odense Kommune, 1998 – 2002

Publikationer
  • Idékatalog for cykeltrafik, Cycling Embassy of Denmark, 2018
  • Idékatalog for cykeltrafik, Cycling Embassy of Denmark, 2012
  • Evaluering af Odense – Danmarks Nationale Cykelby, Odense Kommune, 2003
  • Idékatalog for cykeltrafik, Vejdirektoratet, 2000

Jeg har skrevet 95 artikler om cykeltrafik til CykelTrafikken

Desuden har jeg bl.a. skrevet disse artikler til Trafik & Veje – klik for at læse:

Bologna springer på cyklen  

Paris’ cykelrevolution

Kvalitet for cyklister – produkt og proces

Belgiske cykelbyer – cykelfremme for få midler 

Belgiske cykeloplevelser  

Super – så bliver det vist ikke bedre 

Tyskland-Danmark 2:1 i cykeltrafik 

SuperCykelstier i Odense 

Hollandske SuperCykelstier 

Dansk cykelviden til Kina 

Århus Cykelby 

Fra cykelsti til Cykelby 

Pendlere på cykel – ku’ vi gøre det bedre?